ניתן ליהנות מהלהיטים הקולינריים הטעימים של פורטוגל – מאורז משובץ במאכלי ים ועד טארטי ביצים מתוקים ומתקלפים – בחדרי אוכל עם כוכבי מישלן, בטברנות כפריות ובגריל פחמים על המדרכה. אל תחמיצו את פסגות האוכל הפורטוגזי הללו. בתיאבון!
אם חשבתם שפורטגול היא רק פנינת נדל״ן תחשבו שוב, נדלן בפורטוגל אכן נשמע דבר מושך שהרבה ישראלים רצים בגלל לשם, אבל ארץ זו מציעה גם אוכל קולינרי טעים לחך שלא תרצו לפספס.
המטבח הפורטוגלי נמצא בעיצומו של רגע. לאחר עשרות שנים של הסתכלות על המטבחים המפורסמים יותר של אחיה האירופים (צרפת, איטליה) כפסגת הגסטרונומיה הגבוהה, האומה האיבריית הקטנה שיכולה הפנתה סוף סוף את תשומת ליבה פנימה במרדף אחר אימות קולינרי. בהנהגתם של השפים בעלי הפרופיל הגבוה של שני כוכבי מישלן, חוסה אווילז (בלקנטו), הנריקה סא פסואה (אלמה), וריקרדו קוסטה (הייטמן), החלה רנסנס האוכל הפורטוגלי בליסבון ובפורטו – שניים מהמקומות החמים ביותר באירופה מאז פורטוגל. התאושש מהמיתון העולמי – והתפשט במהירות ברחבי מדינת הימאים הזו לשעבר מתחת לרדאר.
מהו המטבח הפורטוגלי?
האוכל הפורטוגלי מושפע מאוד מעידן התגליות – כאשר מגלי ארצות כמו ואסקו דה גאמה ופדרו אלווארס קברל הפליגו לעולם החדש בעידודו של הנסיך הפורטוגלי מהמאה ה-15, הנרי הנווט – כמו גם מ-1,115 מיילים משלו של האוקיינוס האטלנטי. קו החוף.
כתוצאה מכך, פירות ים שולטים במטבחים הפורטוגזים, אבל בפנים הארץ, בשר החזיר מחזיק את עצמו. המטבח האזורי הלבבי של האלנטחו, למשל, מבוסס על פורקו פרטו בבישול איטי (חזיר שחור איברי), כבש ולחם, כולם מוגשים במגוון דרכים. ביבשה או בים, האוכל הפורטוגזי מגובה ברשימה ארוכה של מנות קלאסיות עם יסודות ים תיכוניים אך עם מנות פיצה אפריקאי, ברזילאי ו-Spice Route. כיום, יקירתה הקולינרית החדשה של אירופה טיפחה את התערובת הגלובלית הזו לאחד מהמטבחים המדוייקים והדינמיים ביותר של היבשת.
מהי המנה המפורסמת ביותר של פורטוגל?
לא תמצאו בקלאו (בקלה מלוח) בפורטוגל – בקלאו תמצא אתכם. בעקבות החזרה לטכניקת קירור מוקדמת של שימור דגים במלח, הבקלאו המשיך בפורטוגל למרות ההתקדמות המודרנית. כיום, הוא מגיע בעיקר מנורבגיה: כ-25,000 טון של בקלאו מיובאים בשנה. בהתאם להכנה (יש אומרים שיש לפחות 1000 מתכונים), בקלהאו יכול להיות טוב מאוד או דגי מאוד (הטריק הוא בהשריה נרחבת במים כדי להסיר את המלח). כך או כך, אתה לא יוצא מהארץ בלי לאכול את זה.
ניתן לאפות את הבקלאו כפילה או בתבשילים, לצלות בגריל, למצוא בשחייה באורז, או לגרוס עם ביצים מקושקשות, בצל ותפוחי אדמה מטוגנים (בקלאו א-בראס, ההכנה הנפוצה ביותר והאהובה עלינו ביותר). כמה בולטים נוספים כוללים את bacalhau à Gomes de Sá (אפוי בתנור עם בצל, שום, שמן זית ותפוחי אדמה), bacalhau com natas (גראטין עם שמנת וגבינה) ו-bacalhau à Lagareiro (חלצי אפוי עם שמן זית ותפוחי אדמה). האמת, כל מסעדה פורטוגזית בארץ עושה את זה ועושה את זה היטב, אבל Solar Do Bacalhau בקוימברה נחשבת לאחת ממסעדות הבקלאו המיוחדות הטובות בפורטוגל.
למרות שהאוכל הפורטוגזי גדל הרבה מעבר לגבולות בקלהאו היום, האהוב הזה משכבר הימים עדיין מחזיק במונופול על שולחנות ארוחת ערב פורטוגזית. אבל עשה לעצמך טובה ונסה גם כמה מ-5 המאכלים הפורטוגזיים המסורתיים האלה.
1 פסטל דה נאטה (טארט רפרפת)
גם אם אינכם יודעים כמעט דבר על המטבח של פורטוגל, סביר להניח שאתם מכירים את הקינוח המפורסם ביותר במדינה, טארט ביצים פורטוגלי זעיר ודקדנטי שיש מי שיגידו שהוא הוולפ הכי מספק של וואו מתוק ומתוק שאי פעם תראו. לקבל תמורת 1.15 אירו. ידוע ברחבי העולם כפסטל דה נאטה, הוא מוגן כפסטל דה בלם ב-Antiga Confeitaria de Belém, שם אומרים שמקורו בפרברי ליסבון בשנת 1837. המתכון המקורי נמצא תחת סגר, הועבר על ידי הנזירים ב- מנזר ג'רונימוס, הרשום על שם אונסק"ו, בקרבת מקום, אבל הסוד הוא ביין-ו-יאנג המרקם בין מילוי רפרפת הביצים הקרמית לקליפת המאפה המתקלפת. אבקת סוכר ו/או קינמון מפזרים מלמעלה לפי הטעם.
2 Polvo à Lagareiro (תמנון עם שמן זית ותפוחי אדמה)
אחת המנות הנפוצות ביותר ברחבי המדינה וכמעט מובטחת שהיא תוצרת מקומית, אומרים שמקורו של polvo à Lagareiro הוא באזור מרכז פורטוגזית הידוע בשם Beiras. היופי שלו הוא בפשטותו: חתיכת תמנון בשרנית – מחושים והכל – נצלה, מכוסה בכבדות במרכיבים מרכזיים של הבישול הים תיכוני (שמן זית ושום), ומוגשת לצד תפוחי אדמה באפייה אטית. אחת הדוגמאות הטובות ביותר של פורטוגל היא הגרסה ב-Páteo (Bairro do Avillez), אחד מהמטבחים היותר סתמיים השייכים לאימפריה הקולינרית של השף חוסה אווילז בעל כוכב המישלן. השף המפורסם ביותר במדינה כמעט הקפיץ לבדו את התחייה הגסטרונומית של פורטוגל עם הצלחת התכשיט המשובח שלו בלקנטו, אז זה יהיה חס וחלילה לא לנסות את הטיפ שלו על קלאסיקת המולדת הטעימה הזו עם תוספת של רוטב רפיני ובצל .
3 sadas (סרדינים בגריל)
הקיץ הפורטוגלי עשוי להביא שמש ושמים כחולים, אבל מזג אוויר טוב לעולם אינו ערובה. עם זאת, אתה יכול לסמוך על הניחוח שאי אפשר לעמוד בפניו של סרדינים על הגריל, הממלא את האוויר בין השכונות המסורתיות ברחבי ליסבון (ובמקומות אחרים) במהלך עונת החגים של הקיץ. מתחילים עם חגיגות יוני של אחד הקדושים האהובים ביותר בפורטוגל, סנטו אנטוניו, סרדינים טריים בגריל זמינים בקלות מיוני עד אוקטובר, כשהם בשמנמן והטעים ביותר שלהם (מחוץ לתקופה זו, סביר להניח שהם הוקפאו) . כרגיל עם המאכלים הטובים ביותר, ההכנה פשוטה: סרדינים מלוחים גס מונחים על הגריל על גחלים לוהטות, ואז נאכלים עם חתיכת ברואה (לחם תירס) או, במסעדות, מוגש לצד צדדים מסורתיים של סלט פלפל ותפוחי אדמה מבושלים ( למרות שתמיד עדיף לאכול אותם ברחוב ליד גריל שכונתי). בליסבון, לכו אל O Pitéu ב-Graça, נקודת התייחסות גסטרונומית למטבח פורטוגלי מסורתי כבר למעלה מ-30 שנה
4 ארוז דה פאטו (אורז ברווז)
מלבד בשר חזיר, אורז ברווז הוא אחד מרגעי הבשר הטובים ביותר של פורטוגל, נישואים מושלמים של ברווז עסיסי, מבושל ומגורר, ואז מונח לתוך מצע של אורז קרולינו (עשוי מציר ברווז, בצל ושום), אפוי מעט, ואז מקושט. עם נקניקיית צ'וריסו חריפה ומוגשת לצד פרוסות תפוז. כמו בכל כך הרבה מהמנות הלבבות יותר של פורטוגל, היא מגיעה מאלנטחו אך אומצה במהירות ברחבי המדינה. כ-25 קילומטרים מזרחית לפורטו בעיירה הקטנה לורדו, תוכלו לחפור במעדן הזה בתוך בית החווה מהמאה ה-17 של תרזה רואו, השפית מאחורי קוזינה דה טרה עטורת הפרסים. זה כמו לאכול בבית של סבתא שלך.
5 אקורדה (לחם ספוג במרק)
לכל המטבחים ששווים לעזאזל יש מתכון מסורתי ללחם מיושן, אבל המטבח הפורטוגלי לוקח את הרעיון הפשוט הזה ומעלה אותו לחוויית גורמה. אקורדה הוא לא יותר מלחם קשה סלע, מוחזר באחת מכמה שיטות (כגון סגנון פשוט אלנטי עם מים חמים, שום, שמן זית וכוסברה, או משהו עשיר יותר עם מרק וציר שונים), ולאחר מכן נשאב עם פירות ים. זה בלאגן דייסתי לא לכולם, אבל יהיה לך קשה למצוא מישהו שלא אוהב את גרסת הלובסטר יוצאת הדופן במשותף של פירות ים גורמה Solar dos Presuntos בליסבון. זו מעין דייסת רכיכות. טפטפו את המנה שלכם עם הרוטב החם של המסעדה (פירי פירי) של המסעדה כדי להשלים את חווית הלחם של היום.